Cern tiedeleirikoulu 2020 torstai

Torstai 23.1.2020 Sumukammion rakennus, Cloud ja CMS

CLOUD eli Cosmics Leaving Outdoor Droplets käyttää havainnoimaan tietynlaista sumukammiota avaruuden kosmisen säteilyn ja pilvien muodostelman välisiä suhteita. Tämän kokeen avulla pyritään ymmärtämään aerosolien ja pilvien välistä vaikutusta ilmastoon. 

   Sumukammio on ionisoivaa säteilyä havaitseva ilmaisin. Varattujen hiukkasten kulku havaitaan sumujälkinä. Eri hiukkaset jättävät erilaisia jälkiä. Elektroneilla on epätasainen kulku, joten ne jättävät säkkyrämäisen jäljen, alfahiukkaset paksumman ja myonit taas melko suoran jäljen.

Sumukammion rakennusta. Säiliön huopapohja kastettiin isopropanolilla.
Sumukammiossa kulkevien hiukkasten jälkiä ilmapallon ympärillä.

CMS koeasema huoltotauolla

   Compact Muon Solenoid eli CMS on toinen Large Hadron Colliderin (LHC) kahdesta yleiskäyttöisestä hiukkasilmaisimesta Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERN:ssä. CMS sijaitsee 100 metrin syvyyteen kaivetussa luolassa Cessyn kunnan alueella Ranskassa, juuri Geneven rajan toisella puolella.

   Pääsimme tutustumaan tarkemmin CMS:ään sillä tämä oli huoltotauolla. CMS oli yllättävän suuri vaikka kuvia onkin nähty mittakaavassa. Kierros CMS:ssä oli nopeampi kuin mitä olisi ajatellut, mutta silti kiva kokemus.

Nora ja Katariina